Comment from: johann [Visitor]
johannHallo!
Površno gledano jedna rafinirana argu-mentacija. Za mene je Božić kao kad bi
netko slavio svoj rođendan na dan u koji NIJE bio rođen!
Argument sa začećem 25.3. je samo jedna čista PREDPOSTAVKA starih Židova, zar ne?
Plus toga još pitanje: Zašto sam Isus
(očigledno) nije nikad slavio svoj rođendan ?
30.12.12 @ 19:06
Comment from: admin [Member] Email
Heh, pa i Tito je slavio rođendan na dan kad nije rođen - naime, nije se točno znalo, koliko se sjećam :)
U ovom poanta oko 25.12. odnosno 25.3 je ta da je taj datum crkva prihvatila puno prije Konstantina i poganština koje su kasnije ušle u crkvu. NAime, već Irenej u 2.st. govori o 25.3. kao datumu Isusova začeća i da je taj događaj koincidirao s Pashom.
http://en.wikipedia.org/wiki/Annunciation

Istina, Isus nije slavio svoj rođendan, no pitanje je da li je Bogu mrsko ako to kršćani rade na način da u taj dan slave misterij utjelovljenja Božjeg Sina, i da se posebno na taj okupljaju u obiteljima, da se međusobno darivaju... uzimajući u obzir da Bog nije Židovima prigovorio što su mimo njegove izričite zapovjedi slavili Purim i Hanuku?

Zašto bi se kršćani užasavali datuma 25.12 koji je nekoć bio poganski blagdan? Za nisu svi dani: dani Gospodinovi i Sotona/pogani nemaju ekskluzivno pravo na niti jedan dan?
30.12.12 @ 21:22
Comment from: jordana potkonjak [Visitor]
jordana potkonjakKatolici kazu da je Isus roden 25.12.
Pravoslavci njegovo rodenje slave u januaru.
Mene zanima sto je ispravno? Pitam to jer kod vas,takozvanih krscana je sve moguce,
kao na primjer, da je sveti duh osoba iako je to Bozja djelujuca sila(4.Mojsijeva11:16,17), ili da je Isus Bog, i ako je on Bozji sin.(Ivan 17:3-5; 20:17; Matej4:4; 26:39; 27:46)itd.
16.12.13 @ 07:52
Comment from: admin [Member] Email
Sam datum nije toliko bitan, jer se sa sigurnošću ne može znati. No bitna je namjera da se proslavi taj sretan dan kad je Bog postao čovjekom - i anđeli su slavili i pjevali na taj dan - Luka 2:10-15.

Što nas dovodi do druge teme - Isus jest Bog, po svjedočanstvu Biblije. Sin čovječji nije ništa manje čovjek zato jer ima Oca koji je veći od njega. Biblija svjedoči da je Isus jedinstveni Sin Božji (ne kao ljudi ili anđeli - Heb 1:5) a to što je on Sin Božji, znači da ima istu Božansku narav (kao što je spomenuti ljudski sin isto čovjek kao njegov otac)... Biblija tako koristi riječ sin da iskomunicira nečiju narav - npr. izraz "sinovi neposlušnosti" u Ef 2:2 ne znači da neko biće neposlušnost ima svoje potomke, već govori o ljudima koji su u svojoj naravi neposlušni. Tako je i Isus kao jedinstveni Sin Božji onaj koji u potpunosti ima Božju narav i samim time je Bog - Kol 2:9: "Jer u njemu tjelesno prebiva SVA PUNINA božanstva".
25.12.13 @ 22:15
Comment from: mrazovac [Visitor]
mrazovacDraga Jordana, kad prepravimo Sveto Pismo, onda Sveti duh "djeluje" ,kao energija, procitajte izvorne tekstove, pa razmislite, odmah na pocetku pise da se uzdize, odnosno proteze, a kod vas "djeluje", pa ponekad pomislim da i vi u stvari "djelujete", kao energija,
pozdrav
28.12.13 @ 09:44

This post has 17 feedbacks awaiting moderation...

« Povijesni revizionizam Watchtower style (1.dio)"Ime" u Novom zavjetu »